Wonen en Klussen

Wat gebeurt er als er in een mangoboomgaard geen fruit meer groeit?

Denk eens aan het woord “boomgaard”; waarschijnlijk komen er nu beelden van rijkelijk met fruit beladen bomen in je op. Misschien heb je zelf weleens fruit geplukt – zoals appels, peren, of wat exotischer: bananen of mango’s in het buitenland. Dat is dan waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt. Maar wat gebeurt er met de bomen als ze stoppen met vruchten dragen? In mangoboomgaarden worden de bomen dan gekapt en wordt het hout gebruikt voor mango hout meubels. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

De levenscyclus van een mangoboomgaard

Mangobomen gedijen in warme landen zoals India, Australië en Spanje, waar de temperaturen hoger liggen dan in koudere landen zoals Nederland. Deze bomen gedijen het beste bij temperaturen van 24 tot 27 graden Celsius en op losse, voedselarme grond. Een geënte boom begint al na drie tot vier jaar vruchten te dragen en kan dat lang volhouden, maar uiteindelijk stopt elke boom met het produceren van fruit. Wanneer een mangoboomgaard uitgeput raakt, is het tijd voor de teler om nieuwe bomen te planten.

Wat als mangobomen stoppen met vruchten dragen?

Als mangobomen geen vruchten meer produceren, kiezen sommige telers ervoor om de hele boomgaard te verbranden. Dit heeft als voordeel dat de voedingsstoffen in het hout als as terugkeren naar de bodem, wat de grond zeer vruchtbaar maakt voor de nieuwe bomen die daarna worden geplant. Toch heeft deze methode een groot nadeel, namelijk de aanzienlijke CO2-uitstoot, die vooral in jaren met veel natuurbranden enorm kan zijn (tot wel 10% van de totale uitstoot). Daarom kiezen steeds meer telers ervoor om de bomen te kappen en het hout te verkopen.

Wat gebeurt er met gekapt mangohout?

Nadat de bomen gekapt en verkocht zijn, vindt mangohout zijn weg naar verschillende industrieën, maar vooral naar de meubelindustrie. Mangohout is populair voor het vervaardigen van allerlei meubelstukken, van boekenkasten en banken tot eettafels en salontafels. Niet iedereen vindt de kleur van mangohout even mooi, daarom worden meubels ook geverfd. Denk bijvoorbeeld aan een ovaal eettafel in het zwart.

Meubels van mangohout zijn verkrijgbaar bij specialisten, die uitgebreide kennis hebben over deze houtsoort en advies kunnen geven over het onderhoud ervan. Ben je geïnteresseerd in meer informatie over mangohout of overweeg je mangohouten meubels aan te schaffen? Bezoek dan de website van zo’n specialist: De Meubel Importeur.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *