Beauty,  Gezondheid,  Sport

Wat kan beta alanine voor je spierkracht doen?

Wellicht  heb je nog nooit van beta alanine gehoord, maar als we zeggen dat het een aminozuur is, dan valt het al wat meer op zijn plaats. Zeker als je regelmatig sport, weet je dat aminozuren belangrijk zijn voor de opbouw van je spieren. Veel aminozuren maakt je lichaam zelf aan, maar daarvoor moet je wel afwisselend en gezond eten. Waarom is beta alanine belangrijk voor je spierkracht en hoe houd je het op peil? 

Wat zijn aminozuren in het algemeen?

De verzamelnaam aminozuren omvat honderden verschillende soorten. Uiteindelijk heeft ons lichaam er maar twintig nodig om het spierweefsel in goede conditie te houden. We hebben het over essentiële aminozuren als je deze niet zelf kunt aanmaken of uit je voeding haalt. Dat zijn er ongeveer acht van de twintig. Beta alanine valt onder de niet-essentiële aminozuren. Dat wil dus zeggen dat je lichaam de voedingsstoffen die je eet, omzet in beta alanine. Maar dat betekent niet dat je hier altijd voldoende aan hebt.

Waar haal je aminozuren uit

De niet-essentiële aminozuren, die je lichaam dus opneemt, haal je uit verschillende soorten voeding. Zoals vis, vlees, peulvruchten en zuivel. Het zit voor een groot deel in voeding met een dierlijke oorsprong. Nu we allemaal wat minder vlees gaan eten, wordt de kans steeds groter dat je niet voldoende aminozuren meer aan kunt maken. En dat heeft dus effect op je spierstelsel, zowel op de spierkracht als op het herstellend vermogen.

De functie van beta alanine

Je kunt stellen dat je lichaam aminozuren gebruikt om eiwit aan te maken. Beta-alanine wijkt daar vanaf. Want simpel gezegd helpt het bij het vormen van een andere stof, namelijk carnosine. En dat is weer een anti-oxidant voor je spiercellen. Het zorgt er tevens voor dat je spieren goed blijven functioneren. En dat de PH-waarde in je spieren optimaal is. Bij intensieve krachtsinspanning neemt deze waarde namelijk af. Dat veroorzaakt dat branderige gevoel in je spieren. Door onder andere de beta alanine zorgt je lichaam ervoor dat het eenvoudiger in balans komt. Het kan zelfs voorkomen dat je spieren tijdens het sporten te vroeg verzuren. 

Wanneer kies je voor beta alanine als voedingssupplement?

Zoals gezegd is carnosine dus belangrijk voor je lichaam en helpt beta alanine om dit aan te maken. Vrouwen maken van nature minder carnosine  aan dan mannen. Dat kan de noodzaak om een voedingssupplement als beta alanine te gebruiken groter maken. Zeker als je aan een sport doet waar je intensieve kracht gebruikt. Zoals bijvoorbeeld een korte sprint of explosief gewichtheffen. Voor duursporters is het weer nuttig om de verzuring van de spieren zo lang mogelijk uit te stellen. 
Beta alanine is in poedervorm verkrijgbaar. Het heeft het meeste effect als je het een half uur voor je sportieve activiteit inneemt. Dan heeft je lichaam de tijd om het op te nemen. Ook als je een dag niet sport kun je het gebruiken. In dat geval werk je aan de voeding van je spieren. Zo is er genoeg reserve om op de momenten dat het nodig is, ook werkelijk je spierkracht te gebruiken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *