Geld en Carrière

Hoe registreer ik een merk?

De eerste stap van merk registratie is het indienen van een schriftelijke aanvraag bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) in Den Haag. Er moet flink wat informatie en documentatie worden opgesteld om de procedure te starten. Een betrouwbare partner voor een merk registratie aanvraag is Novagraaf, die begeleid jou dan gedurende het hele proces. Dat is aan te raden, want een onvolledig aanvraag kan eindigen in een afwijzing, met alle onnodige kosten en tijdsverlies van dien.  

Wat heb ik nodig voor een merk registratie? 

Zoals we in de inleiding al even aanstipte, is er aardig wat documentatie nodig om een merkregistratie aan te vragen. Individuele gevallen kunnen verschillen, maar over het algemeen gaat het om de volgende zaken:  

  • Gegevens van de aanvrager of vertegenwoordiger: Naam, adres, geboortedatum en kopie identiteitsbewijs. 
  • Reproductie van het merk: Dit geldt voor alle merkvormen behalve het woordmerk.  Grafische reproducties van de merken moeten in tweevoud worden ingediend in een identieke versie op papier of digitaal. In het geval van een geluidsmerk is naast de twee papieren versies het aanvullend aanleveren van een bestand met de geluidsweergave verplicht. 
  • Lijst van de goederen en diensten: Er moet een omschrijving worden geleverd van alle goederen en diensten die het merk dragen, binnen de Nice classificatie.  
  • Betaling van het inschrijfgeld: De kosten van de inschrijving worden niet vergoed als de aanvraag niet succesvol blijkt. 
  • Handtekening van de aanvrager of de vertegenwoordiger. 

Wat is een lijst van goederen en diensten? 

In de lijst van goederen en diensten, die bij de merkaanvraag moet worden ingediend, staan ​​de verschillende producten die het merk dragen. Zo wordt de beschermingsomvang van het merk bepaald. Je moet de classificatie van Nice volgen, die de verschillende goederen en diensten specificeert in totaal 45 verschillende klassen.  

Hoe lang duurt het registratieproces? 

Het proces bij het Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden vanaf het indienen van de aanvraag tot de registratie van het merk. Voor EU aanvragen kan het tot acht maanden duren.  

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *