Geld en Carrière

Wat je zegt en wat je bedoelt

Als ze klein zijn leer je ze praten, en als ze groter zijn heb je spijt dat je het ze hebt geleerd. Hebben ze dat tegen jou weleens gezegd? Misschien omdat je graag praat. De hele dag door. Niet zo gek ook, want dat is onze voornaamste manier van communiceren met elkaar. En ondanks dat we bijna allemaal op deze manier informatie met elkaar delen, zorgt dit ook nog regelmatig voor fouten. Miscommunicatie. Omdat we woorden gebruiken die een ander niet kent. Omdat we het een zeggen, maar eigenlijk iets anders bedoelen. Soms ook gewoon omdat de intonatie verkeerd wordt geïnterpreteerd. Miscommunicatie komt vaak voor en nog vaker hebben we het eigenlijk niet eens door.

Duidelijke communicatie is belangrijk

Om teleurstellingen en ergernissen te voorkomen is het belangrijk om duidelijk te communiceren. In de zorg hangt er vaak nog meer vanaf. In urgente situaties kan miscommunicatie letterlijk het verschil zijn tussen leven en dood. Geen wonder dat er zoveel aandacht wordt besteed aan de manier waarop wij informatie aan elkaar overdragen. Zo zijn er e-learnings om zorgprofessionals te trainen, zodat ze allemaal op dezelfde wijze rapporteren in de zorg. Op basis van feiten, zonder oordeel en zonder zelf iets in te vullen wat niet waar hoeft te zijn. Iemand die veel thuis zit hoeft niet eenzaam te zijn. Dat is een invulling die we zelf maken.  

Communiceren kun je leren

Juist omdat er vaak fouten gemaakt worden door onduidelijke communicatie zijn er methodes zoals SOAP ontwikkeld. Volg je de stappen van die methode bij het rapporteren in de zorg, dan zou dit een voldoende duidelijk voor al je collega’s moeten zijn. Toch is het in de praktijk vaak nog lastig om echt feitelijk te rapporteren en je niet te laten leiden door je eigen invullingen. Naast het doornemen en herhalen van de theorie is het advies dan ook vooral veel oefenen. En gaat het een keer fout? Zie dat dan als een leermoment en kijk wat je de volgende keer anders of beter kunt doen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *